Læs også:
Erasmus+ Charter for Higher Education - engelsk version
Erasmus+ Charter for Higher Education - dansk version
Erasmus+ programmet er et EU uddannelses- og stipendie program, som henvender sig til alle AAU studerende, der ønsker at tage en integreret del af deres uddannelse ved en europæisk partnerinstitution. Vores samarbejdsaftaler med langt de fleste europæiske partnere er Erasmus+ aftaler.
Aalborg Universitet har ansøgt og fået tildelt et Erasmus Charter for Higher Education. Dermed er det muligt for AAU studerende at tage på studieophold i Europa hos en lang række af europæiske partneruniversiteter og tilmed søge et Erasmus+ stipendium.
Denne side indeholder alt, hvad der er særligt for et Erasmus+ studieophold, men da et sådant på mange måder ligner alle andre studieophold hos et partneruniversitet, er det vigtigt, at du starter med at læse:
Sådan finder du frem til de Erasmus+ aftaler, der er relevante for dig:
Det er dit eget ansvar at være forsikret under udlandsopholdet. Derfor er det meget vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i en række forhold vedrørende forsikring, inden du rejser ud. Især skal du være opmærksom på, om du er dækket i forhold til:
Når du rejser ud på et Erasmus+ studieophold er det et krav, at du som minimum medbringer det blå EU-sygesikringskort, der giver dig ret til sygehjælp på samme vilkår som borgerne i det pågældende land.
Det kan fx betyde, at du selv skal betale for lægebesøg, hvis du bliver syg på rejsen. Kortet dækker heller ikke hjemtransport ved sygdom.
Kortet fås ved henvendelse til Borgerservice i din bopælskommune. Du kan også bestille kortet på www.borger.dk
Vær opmærksom på, at EU-sygesikringskortet ikke erstatter en normal rejseforsikring og heller ikke dækker hjemtransport ved sygdom. Derfor er det en meget god ide at tegne en privat forsikring. Start med at undersøge hos dit nuværende forsikringsselskab, hvordan du er dækket under et studieophold i udlandet.
Du kan også gøre brug af nedenstående liste over forsikringer for studerende, der rejser til udlandet:
www.dr-walter.com
http://global.ihi.com
www.studentsinsured.com/
www.aonstudentinsurance.com
www.studenterforsikring.dk
www.caremed-travelinsurance.com
Det er obligatorisk for Erasmus studerende at gennemføre en online sprogtest både før og efter opholdet. Erasmus+ programmet har udviklet Online Linguistic Support.
Du får tilsendt et link til testen på din AAU mail. Testen tager 40-50 minutter at gennemføre, og omhandler bl.a. grammatik, ordforråd og forståelse. Der er 70 spørgsmål i alt.
Testen skal tages af alle studerende, der skal undervises på et af de følgende sprog: engelsk, tysk, fransk, spansk, italiensk, hollandsk, tjekkisk, græsk, polsk, portugisisk eller svensk.
Testens resultat har ikke indflydelse på, hvorvidt du kan komme af sted på dit ophold. Testen tjener udelukkende det, formål, at EU/Erasmus+ programmet ønsker at måle den sproglige udvikling hos studerende, der er på et udlandsophold. Resultatet sendes ikke til dit udenlandske universitet.
Skulle dit niveau vise sig ikke at være helt, som man kunne forvente (niveau B1 eller derunder), tilbydes du et online sprogkursus, som du kan følge undervejs i dit ophold. Det er også muligt at følge et kursus på et andet sprog end det du er testet i (såfremt du opnår B2 eller derover), det kunne jo være at du skal til Holland på studieophold og skal modtage undervisning på engelsk, men at du gerne ville stifte bekendtskab med det hollandske sprog. Kurset er et tilbud, hvorimod testen er obligatorisk og skal udføres både før og efter opholdet.
Du har 30 dage til at udføre testen både før og efter.
Der kan ikke udbetales legat til Erasmus studerende, der ikke har gennemført testen.
Alle studerende, der rejser ud på et Erasmus+ studieophold, skal have udfyldt og underskrevet en:
Erasmus+ Learning Agreement for Studies
Aftalen kan sendes via email som skannet fil (dvs. skannede underskrifter accepteres).
NB! Begge/alle tre dele af Learning Agreement skal uploades i Internationalt Kontors online system
Når du søger et Erasmus+ studieophold søger du automatisk også et Erasmus+ legat (forudsat at du søger inden fristen som er 1. marts for efterårssemestret og 1. november for forårssemestret.
Der er mulighed for at søge et ekstra tilskud til Erasmus aktiviteter for studerende med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, eller andre sundhedsmæssige tilstande, som gør at deltagelse i et Erasmus ophold ikke er muligt uden ekstra økonomisk støtte. Hvis dette er tilfældet, kan du derfor søge om ekstra tilskud udover det regulære Erasmus stipendium. Vær opmærksom på, at behovet skal kunne dokumenteres, fx ved at du er berettiget til SU handicaptillæg eller ved en lægeerklæring.
Læs mere på Styrelsen for Videregående Uddannelsers hjemmeside eller kontakt Erasmus+ koordinator Trine Vaagholt for at søge eller i tilfælde af eventuelle spørgsmål.
Når dit studieophold lakker mod enden er der en række ting som du skal huske at gøre:
Både Learning Agreement og eksamensbevis skal uploades i Internationalt Kontors online system
NB! Vær opmærksom på at hvis du har modtaget et Erasmus+ legat og undlader at gøre en eller flere at disse punkter, så risikerer du at skulle tilbagebetale dit Erasmus+ legat.
Erasmus+ Charter for Higher Education - engelsk version
Erasmus+ Charter for Higher Education - dansk version
Erasmus+ koordinator
Trine Østergaard Vaagholt
Tlf.nr 9940 9656
trn@adm.aau.dk
Kontakt AAU
Aalborg Universitet
AAU's administration
Fredrik Bajers Vej 7K
9220 Aalborg Ø
Aalborg Universitet
Postboks 159
9100 Aalborg
Telefon: 9940 9940
Mail: aau@aau.dk
CVRnr: 29102384
Eannr: EANnr
Om AAU's website (Feedback til webmaster)
Privatlivspolitik, DPO og brug af cookies
Læs op (få teksten på websitet læst op)